BLACK FRIDAY WEEK: 20% Korting op Alles! Gebruik Code "BF20" bij het afrekenen!

VOOR 22:00U BESTELD, VANDAAG VERZONDEN

KLANTBEOORDELING 9.5/10

GRATIS VERZENDING

BLACK FRIDAY: 20% korting met code BF20

Moedermelk bewaren, invriezen en ontdooien op de #1 beste manier

Moedermelk bewaren, invriezen en ontdooien op de #1 beste manier

Welkom in de wereld van moedermelk en moedermelk bewaren! Als moeder weet je dat borstvoeding geven een unieke band schept tussen jou en je baby. Daarnaast is moedermelk de beste voeding voor jouw pasgeboren baby. Maar wist je dat je ook een voorraad van deze kostbare melk kunt bewaren? Het bewaren van moedermelk geeft je flexibiliteit en gemoedsrust, wetende dat je baby altijd de beste voeding krijgt, zelfs als je even niet beschikbaar bent.

Stel je voor: je hebt een drukke dag voor de boeg, vol afspraken en verplichtingen. Maar je wilt er zeker van zijn dat je baby de voordelen van moedermelk blijft ontvangen, zelfs als je niet in de buurt bent. Dat is waar het bewaren van moedermelk om de hoek komt kijken! Met de juiste kennis en praktijken kun je moedermelk veilig bewaren, zodat je baby altijd toegang heeft tot deze waardevolle voedingsbron.

Of je nu weer aan het werk gaat, een avondje uit plant of gewoon wat extra voorraad wilt opbouwen, het bewaren van moedermelk biedt talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk op de juiste manier? Maak je geen zorgen, we hebben alle informatie en handige tips die je nodig hebt om je te helpen bij het bewaren van moedermelk, zodat je met vertrouwen aan de slag kunt.

Als het gaat om het bewaren van moedermelk, zijn er enkele richtlijnen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat de melk veilig blijft voor je baby om te consumeren. Deze richtlijnen helpen je begrijpen hoe je moedermelk op de juiste manier moet bewaren, invriezen, ontdooien en veilig opwarmen.

Moedermelk bewaren en verzamelen

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de moedermelk op de juiste manier wordt verzameld en bewaard. De melk moet eerst via een borstkolf worden afgekolfd. De afgekolfde melk uit een Kolvy Max en Kolvy Pro borstkolf bijvoorbeeld. Daarna moet de melk worden overgegoten in een schone container, zoals een moedermelk bewaarzakje of een fles met een goed passend deksel. De container moet worden gelabeld met de datum waarop de melk is afgekolfd en zo snel mogelijk in de koelkast of vriezer worden bewaard.

Moedermelk bewaren, invriezen en ontdooien op de #1 beste manier, Kolvy

Invriezen of in de koelkast?
Bij het bewaren van moedermelk in de koelkast kan het op een veilige temperatuur (4°C) tot 4 dagen worden bewaard. Als je van plan bent de melk niet binnen die tijd te gebruiken, moet je het invriezen. Moedermelk kan tot 6 maanden in de vriezer worden bewaard. Het is belangrijk om op te merken dat de kwaliteit van de melk na verloop van tijd kan afnemen, dus hoe verser de melk, hoe beter het zal zijn voor je baby.

Ontdooien
Wanneer je klaar bent om de bevroren melk te gebruiken, moet deze worden ontdooid in de koelkast of onder stromend koud water. Ontdooi nooit moedermelk in de magnetron, omdat dit de melk kan laten afbreken en waardevolle voedingsstoffen kan vernietigen. Ook kan dit zogenaamde ‘hotspots’ creëren die de mond van je baby kunnen verbranden. Nadat de melk is ontdooid, moet deze binnen 24 uur worden gebruikt. Verder zijn er flessenwarmers op de markt met een zogeheten ‘defrosting-mode’ waarmee je de ingevroren moedermelk snel en gelijkmatig kan ontdooien.

Moedermelk bewaren, invriezen en ontdooien op de #1 beste manier, Kolvy

Kan ik de moedermelk opnieuw verwarmen?
Bij het opnieuw verwarmen van moedermelk is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Verwarm moedermelk nooit opnieuw in de magnetron, omdat dit de melk ook kan laten afbreken en waardevolle voedingsstoffen kan vernietigen, en hotspots kan creëren die de mond van je baby kunnen verbranden. Je kunt in plaats daarvan de melk in een kom warm water plaatsen of een flessenwarmer gebruiken die de melk gelijkmatig en juist verdeeld verwarmd. Zorg ervoor dat je de temperatuur van de melk test voordat je het aan je baby geeft.

Bewaar of hergebruik overgebleven moedermelk nooit
Het is ook belangrijk om op te merken dat wanneer moedermelk aan je baby is gevoerd, het niet moet worden bewaard en hergebruikt. Alle melk die in contact is geweest met de mond van je baby moet worden weggegooid. Dus resten die achterblijven moet worden weggegooid.

Kortom, de juiste opslag en behandeling van moedermelk zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat het veilig en voedzaam blijft voor je baby.

Er zijn echter nog een paar andere belangrijke punten om in gedachten te houden bij het bewaren van moedermelk.

Hier zijn enkele aanvullende tips:

 • Bij het bewaren van moedermelk is het raadzaam om de melk in kleine porties te verdelen. Door de melk in kleinere hoeveelheden te bewaren, kun je precies ontdooien wat je nodig hebt en verminder je het risico op verspilling. Bovendien zal het gemakkelijker zijn om de melk te gebruiken als het in kleinere porties is opgeslagen.
 • Als je moedermelk wilt invriezen, zorg er dan voor dat je dit doet voordat de melk over de houdbaarheidsdatum gaat. Op deze manier behoudt de melk zijn kwaliteit en voedingsstoffen optimaal tijdens het invriezen.
 • Let op de hygiëne tijdens het afkolven en het hanteren van moedermelk. Zorg ervoor dat je je handen grondig wast voordat je begint met het afkolven en gebruik schone en gesteriliseerde opslagcontainers. Vermijd het aanraken van de binnenkant van de container en sluit deze stevig af om de melk te beschermen tegen bacteriën en andere verontreinigingen.
 • Houd er rekening mee dat de melk in de koelkast kan uitzetten tijdens het bevriezen, dus zorg ervoor dat je de container niet helemaal vult. Laat voldoende ruimte over voor de melk om uit te zetten en breid de container niet volledig uit.
 • Als je van plan bent om moedermelk mee te nemen, bijvoorbeeld tijdens het reizen, gebruik dan een koeltas met koelelementen om de melk op de juiste temperatuur te houden. Zorg ervoor dat de melk zo snel mogelijk wordt gekoeld nadat deze is afgekolfd om de kwaliteit en veiligheid te behouden.
 • Als je twijfelt over de kwaliteit of veiligheid van de moedermelk, gooi het dan liever weg. Het is beter om veilig te zijn dan spijt te hebben.
 • Wanneer je moedermelk uit de koelkast haalt om te gebruiken, kun je het voorzichtig schudden om de vetten gelijkmatig te verdelen. Dit helpt om de consistentie van de melk te behouden.
 • Als je een flesje moedermelk bereidt, warm het dan langzaam op. Plaats het flesje in een kom warm water en laat het geleidelijk opwarmen. Vermijd het gebruik van heet water of het verwarmen van de melk op een hoog vuur, omdat dit de voedingsstoffen kan beschadigen.
 • Als je merkt dat de moedermelk een vreemde geur heeft of er raar uitziet, gooi het dan weg. Het kan duiden op bederf of een bacteriële groei, wat schadelijk kan zijn voor je baby.
 • Als je moedermelk naar de opvang of een oppas brengt, zorg er dan voor dat je de juiste instructies geeft over het opwarmen en hanteren van de melk. Informeer hen over de richtlijnen voor het bewaren en opwarmen van moedermelk om ervoor te zorgen dat je baby veilig gevoed wordt.
 • Vergeet niet om de koelkast of vriezer regelmatig te controleren op de juiste temperatuur. Zorg ervoor dat de koelkast een temperatuur heeft van 4°C of lager en de vriezer een temperatuur van -18°C of lager om de kwaliteit van de moedermelk te behouden.
 • Bewaar moedermelk nooit in de deur van de koelkast of vriezer, omdat deze gebieden de meeste temperatuurschommelingen hebben.

Het bewaren en hanteren van moedermelk vergt wat aandacht en zorg, maar het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat je baby veilig en gezond gevoed wordt. Onthoud dat moedermelk een unieke bron van voeding en bescherming is voor je baby, en door de juiste opslag- en hanteringspraktijken te volgen, kun je de voedingswaarde en veiligheid van de melk behouden.

Het is altijd een goed idee om te overleggen met een lactatiekundige, zorgverlener of deskundige op het gebied van borstvoeding als je specifieke vragen of zorgen hebt over het bewaren van moedermelk. Zij kunnen je gepersonaliseerd advies geven op basis van jouw situatie en behoeften.

Ik hoop dat deze aanvullende tips je helpen bij het bewaren en hanteren van moedermelk.

Deel nu!

Ontvang 10% korting

Laat je email hieronder achter en ontvang jouw persoonlijke kortingscode voor Kolvy direct in je mail.