BLACK FRIDAY WEEK: 20% Korting op Alles! Gebruik Code "BF20" bij het afrekenen!

VOOR 22:00U BESTELD, VANDAAG VERZONDEN

KLANTBEOORDELING 9.5/10

GRATIS VERZENDING

BLACK FRIDAY: 20% korting met code BF20

De borstkolf schoonmaken: zo doe je dat het beste!

De borstkolf schoonmaken: zo doe je dat het beste!

Hoe moet ik mijn borstkolf schoonmaken? Het reinigen van een draadloze borstkolf, zoals de Kolvy Pro en Kolvy Max, is essentieel voor een veilige en hygiënische borstvoedingservaring voor jou en je baby. Een grondige reiniging zorgt ervoor dat alle melkresten, bacteriën en andere verontreinigingen worden verwijderd, waardoor de kolf klaar is voor de volgende gebruikssessie. In deze uitgebreide gids leer je stap voor stap hoe je het beste een draadloze borstkolf kunt schoonmaken, samen met handige tips en belangrijke overwegingen.

 1. Waarom is het schoonmaken van een draadloze borstkolf belangrijk?
  • Hygiëne en veiligheid
  • Voorkomen van melkresidu en bacteriegroei
  • Behoud van kolfprestaties en duurzaamheid
 2. Belangrijke overwegingen voor het schoonmaken van een draadloze borstkolf
  • Controleer de instructies van de fabrikant
  • Begrijp de onderdelen van je borstkolf
  • Gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Stapsgewijze handleiding voor het reinigen van een draadloze borstkolf 

Stap 1: Voorbereiding

 1. Zorg voor een schone en hygiënische werkomgeving
 2. Verzamel alle benodigde reinigingsbenodigdheden

Stap 2: Demontage van de kolfonderdelen

 1. Haal als eerst de motor van de opvang cup, aangezien deze droog moet blijven bij het schoonmaken
 2. Verwijder de borstschilden en sluitringen van de opvangcup
 3. Haal de membranen, linker en ventielen uit elkaar
 4. Verwijder alle andere afneembare onderdelen

Stap 3: Spoelen van de onderdelen

 1. Spoel alle afneembare onderdelen af onder warm stromend water van drinkkwaliteit (van ongeveer 20 °C)
 2. Zorg ervoor dat alle melkresten volledig zijn verwijderd

De borstkolf schoonmaken: zo doe je dat het beste!, Kolvy

Stap 4: Reinigen met milde zeep

 1. Gebruik een zachte, niet-irriterende zeep of afwasmiddel en water van drinkkwaliteit (van ongeveer 30 °C)
 2. Reinig grondig alle onderdelen met behulp van een borstel of zachte doek
 3. Spoel de onderdelen opnieuw af om eventuele zeepresten te verwijderen met water van drinkkwaliteit

Stap 5: Desinfectie van de onderdelen

 1. Gebruik een desinfectiemethode naar keuze (bijvoorbeeld koken, sterilisator, sterilisatiezak)
 2. Het stappenplan voor het desinfecteren van de kolf:
  • Koken. Plaats de kolfonderdelen in een grote pan en zet ze onder water. Breng de pan met water aan de kook en laat hem minstens vijf minuten doorkoken, terwijl je ervoor zorgt dat alle onderdelen ondergedompeld blijven.
  • Magnetron. Plaats de kolfonderdelen in een voor de magnetron geschikte desinfectiezak of magnetronsterilisator en volg de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant op.
  • Stomen. Gebruik een elektrische stoomsterilisator en plaats flessen, borstschilden en spenen daarin met de opening naar beneden.
  • Sterilisatievloeistof of -tabletten. Sommige mensen kiezen voor een sterilisatieoplossing die gebruikmaakt van koud water. Als je daarvoor kiest, moet je ervoor zorgen dat alle onderdelen ten minste 30 minuten ondergedompeld zijn zonder opgesloten luchtbellen (en gooi de oplossing na 24 uur weg). In plaats daarvan kun je een desinfectiespray gebruiken.
  • Let erop dat de temperatuur niet boven de 100°C komt en maximaal 5 minuten laten onderdompelen in water van 100°C. Let ook op dat de kolf motor eraf is gehaald. Deze motor kan gereinigd worden met een droge doek.

Stap 6: Drogen en opslaan van de onderdelen

 1. Laat de onderdelen volledig drogen op een schoon oppervlak of een droogrek
 2. Bewaar de onderdelen op een schone en droge plaats tot het volgende gebruik

Let op: Reinig de motor enkel en alleen met een droge stoffen of hydrofiele doek. De motor mag niet in contact komen met vocht, water of melk om eventuele beschadigingen te voorkomen.

De borstkolf schoonmaken: zo doe je dat het beste!, Kolvy

Extra tips voor het schoonmaken van een draadloze borstkolf

 1. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen: Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of schurende reinigingsmiddelen, omdat deze de onderdelen van de kolf kunnen beschadigen. Kies in plaats daarvan voor milde zeep die veilig is voor gebruik op borstvoedingsapparatuur.
 2. Reinig regelmatig de oplaadbare accu: Als je een draadloze borstkolf gebruikt die wordt gevoed door een oplaadbare accu, is het belangrijk om ook de accu regelmatig schoon te maken volgens de instructies van de fabrikant. Dit zorgt ervoor dat de accu goed blijft functioneren en verlengt de levensduur ervan. Wel is het noodzakelijk dat de kolf motor niet in aanraking komt met vocht, water of melk. Dit kan er namelijk toe leiden dat de kolf motor defect raakt.
 3. Reinig de kolf na elk gebruik: Om de beste hygiëne te handhaven, is het belangrijk om de draadloze borstkolf na elk gebruik grondig te reinigen. Het direct reinigen van de kolf voorkomt dat melkresten opdrogen en bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Dit zorgt voor een veilige en gezonde kolfervaring.
 4. Let op eventuele veranderingen of slijtage: Tijdens het schoonmaken van de borstkolf is het een goed moment om de onderdelen te inspecteren op eventuele tekenen van slijtage of schade. Controleer bijvoorbeeld de staat van de membranen, kleppen, ventielen en sluitringen en vervang ze indien nodig. Dit zorgt ervoor dat de kolf optimaal blijft presteren en veilig kan worden gebruikt. De kleinste beschadigingen kunnen er namelijk voor zorgen dat de zuigkracht aanzienlijk wordt verminderd. Pas dus goed op tijdens het schoonmaken dat de siliconen onderdelen niet beschadigd raken. Mocht dit toch gebeuren? Maak je geen zorgen, onderdelen zijn apart bij te bestellen op www.kolvy.nl. Zo heb je altijd een goed werkende kolf ter beschikking.

Kortom, je borstkolf schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het behouden van hygiëne, veiligheid en goede kolfprestaties. Door de juiste stappen te volgen en rekening te houden met belangrijke overwegingen, kun je ervoor zorgen dat jouw kolfapparaat altijd schoon en klaar is voor gebruik. Vergeet niet om regelmatig de instructies van de fabrikant te raadplegen en zorgvuldig te controleren op eventuele slijtage of schade aan de onderdelen. Met een schone en goed onderhouden draadloze borstkolf kun je met vertrouwen en gemak jouw borstvoedingsreis voortzetten.

 

 

Deel nu!

Ontvang 10% korting

Laat je email hieronder achter en ontvang jouw persoonlijke kortingscode voor Kolvy direct in je mail.