BLACK FRIDAY WEEK: 20% Korting op Alles! Gebruik Code "BF20" bij het afrekenen!

VOOR 22:00U BESTELD, VANDAAG VERZONDEN

KLANTBEOORDELING 9.5/10

GRATIS VERZENDING

BLACK FRIDAY: 20% korting met code BF20

Alles wat je moet weten over Borstkolven: Jouw #1 complete gids

Alles wat je moet weten over Borstkolven: Jouw #1 complete gids

Inleiding: Het belang van borstkolven voor moeders

Borstvoeding is een cruciaal onderdeel van de moeder-kindrelatie, en het belang ervan kan niet genoeg benadrukt worden. Het geven van moedermelk aan je baby is niet alleen voedzaam, maar het biedt ook tal van gezondheidsvoordelen voor zowel de baby als de moeder. Moedermelk bevat essentiële voedingsstoffen, antilichamen en enzymen die de baby beschermen tegen ziekten en infecties. Het kan ook de ontwikkeling van de baby bevorderen en het immuunsysteem versterken.

Maar wat als je als moeder niet altijd bij je baby kunt zijn om direct borstvoeding te geven? Dit is waar borstkolven in beeld komen. Borstkolven zijn handige hulpmiddelen waarmee moeders hun moedermelk kunnen afkolven en bewaren voor later gebruik.

In dit blog gaan we dieper in op alles wat je moet weten over borstkolven, van de verschillende soorten borstkolven tot tips voor efficiënt gebruik en hoe je moedermelk kunt bewaren en opwarmen.

Soorten borstkolven en hoe ze werken

Borstkolven zijn er in verschillende soorten en maten, elk met hun eigen unieke eigenschappen en werking. Laten we eens kijken naar de belangrijkste typen borstkolven:

1. Handmatige borstkolven

Handmatige borstkolven zijn eenvoudige, draagbare apparaten die geen elektriciteit of batterijen nodig hebben. Ze bestaan meestal uit een trechtervormig deel dat op de borst wordt geplaatst en een handgreep waarmee je de zuigkracht handmatig kunt creëren. Deze kolven zijn ideaal voor moeders die af en toe melk moeten afkolven of onderweg zijn. Ze zijn eenvoudig te gebruiken, stil en betaalbaar.

2. Elektrische borstkolven

Elektrische borstkolven werken op elektriciteit of batterijen en zijn ontworpen voor frequent en efficiënt afkolven. Ze bieden verschillende zuigkracht- en snelheidsopties, waardoor moeders de afkolvingsinstellingen kunnen aanpassen aan hun comfortniveau. Elektrische borstkolven zijn ideaal voor moeders die regelmatig moeten afkolven of die de afkolvingsduur willen verkorten. Er bestaan ook draadloze elektrische borstkolven die voor meer gemak, vrijheid en comfort zorgen tijdens het kolven. Deze draadloze borstkolven stellen je in staat om overal en te allen tijde te kolven, waardoor je andere activiteiten zoals werken of koken ongestoord kunt voortzetten tijdens het kolven.

3. Dubbele borstkolven

Dubbele borstkolven zijn ontworpen om beide borsten tegelijkertijd af te kolven, wat de efficiëntie aanzienlijk verhoogt. Dit bespaart tijd en stimuleert de melkproductie. Ze zijn beschikbaar in zowel handmatige als elektrische varianten en zijn een uitstekende keuze voor moeders met een druk schema.

4. Hospital-grade borstkolven

Hospital-grade borstkolven zijn krachtige elektrische kolven die vaak worden aanbevolen voor moeders met specifieke medische behoeften, zoals prematuur geboren baby’s of baby’s met gezondheidsproblemen. Ze bieden een hoog niveau van zuigkracht en efficiëntie en kunnen helpen bij het opbouwen van de melkproductie.

Hoe werken borstkolven? Ongeacht het type werken borstkolven volgens hetzelfde principe: ze bootsen de zuigende beweging van een baby aan de borst na om melk uit de borst te halen. Een trechtervormige kolf wordt op de borst geplaatst, waarbij vacuümzuiging wordt gecreëerd. Dit zuigt de moedermelk uit de melkklieren en verzamelt deze in een fles of opslagzakje.

Elektrische borstkolven versus handmatig kolven versus draadloze elektrische kolven

Een vraag die vaak wordt gesteld, is of het beter is om een elektrische borstkolf te gebruiken of om handmatig te kolven. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen, en de keuze hangt af van de individuele behoeften en voorkeuren van de moeder. Laten we de belangrijkste verschillen tussen beide benaderingen bekijken:

Elektrische borstkolven

 • Efficiëntie: Elektrische borstkolven, vooral dubbele modellen, zijn over het algemeen efficiënter in het afkolven van moedermelk in een kortere tijd.
 • Gemak: Elektrische borstkolven vereisen minder handmatige inspanning en kunnen handig zijn voor moeders met een druk schema.
 • Aanpasbaarheid: Elektrische borstkolven bieden instelbare zuigkracht- en snelheidsopties, waardoor moeders het afkolven kunnen aanpassen aan hun comfortniveau.
 • Dubbele kolven: Dubbele elektrische borstkolven kunnen moeders in staat stellen beide borsten tegelijkertijd af te kolven, wat de melkproductie kan stimuleren en de afkolvingsduur verkort.

Handmatig kolven

 • Betaalbaarheid: Handmatige borstkolven zijn meestal goedkoper dan elektrische borstkolven.
 • Draagbaarheid: Handmatige borstkolven zijn compact en draagbaar, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik onderweg.
 • Stilte: Handmatige borstkolven zijn over het algemeen stiller dan elektrische kolven, wat handig kan zijn als je discreet wilt afkolven.
 • Controle: Met handmatig kolven heb je meer directe controle over de zuigkracht en het ritme, wat sommige moeders als prettiger ervaren.

Draadloze elektrische borstkolven

Op zoek naar een combinatie van beide type borstkolven? Maak dan kennis met een draadloze elektrische borstkolf. Dit type borstkolf verbind de voordelen van zowel elektrische borstkolven als handmatige kolven. De voordelen van een draadloze elektrische borstkolf op een rijtje:

 • Draagbaarheid en mobiel: Zo zorgen draadloze elektrische borstkolven ervoor dat je waar en wanneer je wilt kan kolven. Deze kolven zijn zeer draagbaar en compact. Ideaal dus voor onderweg.
 • Fluisterstil: De kolven zijn fluisterstil en discreet, waardoor niemand door zal hebben dat je aan het kolven bent.
 • Efficiëntie: Draadloze elektrische borstkolven, vooral dubbele modellen, zijn over het algemeen efficiënter in het afkolven van moedermelk in een kortere tijd. 
 • Controle: Met draadloze elektrische kolven heb je meer directe controle over de zuigkracht en het ritme via het controlepaneel. De motor is erg krachtig en volledig naar wens in te stellen.
 • Gemak: Draadloze elektrische borstkolven vereisen minder handmatige inspanning en kunnen handig zijn voor moeders met een druk schema.
 • Dubbele kolven: Dubbele draadloze elektrische borstkolven kunnen moeders in staat stellen beide borsten tegelijkertijd af te kolven, wat de melkproductie kan stimuleren en de afkolvingsduur verkort. Dubbel kolven kan de melkopbrengst tot wel 18% verhogen!
 • Intelligente geheugenfunctie: Sommige draadloze borstkolven onthouden jouw favoriete stand, zodat je deze niet steeds opnieuw hoeft in te stellen.

Het is belangrijk om te bepalen wat je nodig hebt in een borstkolf. Bedenk welke eigenschappen voor jou essentieel zijn en kies een kolf die aansluit bij jouw belangrijkste criteria.

Alles wat je moet weten over Borstkolven: Jouw #1 complete gids, Kolvy

Tips voor efficiënt gebruik van borstkolven

Om het meeste uit je borstkolf te halen en een soepele afkolvingservaring te garanderen, volgen hier enkele handige tips:

1. Comfortabele houding

Zorg voor een comfortabele en ontspannen zithouding wanneer je gaat kolven. Een goede stoel met rugsteun kan helpen om rugpijn te voorkomen. Zorg er ook voor dat je borsten vrij zijn van belemmerende kleding.

2. Juiste maat borstschild

Het gebruik van de juiste maat borstschild is essentieel voor een efficiënte afkolving. Een te klein of te groot schild kan ongemak veroorzaken en de melkstroom belemmeren.

3. Stimuleer de toeschietreflex

Masseer je borsten zachtjes en gebruik warmte (bijvoorbeeld een warme doek) om de toeschietreflex te stimuleren voordat je begint met kolven. Dit kan de melkstroom op gang brengen.

4. Kies het juiste afkolvingsniveau

Bij elektrische borstkolven kun je de zuigkracht en snelheid aanpassen. Begin met een zachte zuigkracht en verhoog deze geleidelijk tot je een comfortabel niveau hebt gevonden. Snellere instellingen kunnen helpen bij het initiëren van de toeschietreflex.

5. Gebruik compressie

Tijdens het kolven kun je zachte compressie op je borsten uitoefenen om de melkstroom te bevorderen. Plaats je handen op de borsten en knijp voorzichtig terwijl je kolft.

6. Ontspan

Probeer te ontspannen en je te concentreren op positieve gedachten terwijl je aan het kolven bent. Stress en spanning kunnen de melkstroom verminderen.

7. Kolven op regelmatige tijden

Probeer op regelmatige tijden te kolven, vergelijkbaar met de voedingsschema’s van je baby. Dit helpt bij het handhaven van een consistente melkproductie.

8. Hydratatie en voeding

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en goed eet, omdat zowel hydratatie als voeding van invloed kunnen zijn op de kwaliteit en kwantiteit van je moedermelk.

Het bewaren en opwarmen van moedermelk

Het afkolven van moedermelk is slechts een deel van het proces; het correct bewaren en opwarmen van de melk is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de melk veilig en voedzaam blijft voor je baby. Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:

Bewaren van moedermelk

 • Bewaar moedermelk in schone, gesteriliseerde flessen of opslagzakjes die speciaal zijn ontworpen voor het invriezen van moedermelk.
 • Label de opslagcontainers met de datum waarop de melk is afgekolfd. Zo kun je de oudste melk als eerste gebruiken (het principe van “first in, first out”).
 • Bewaar de melk in de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4°C voor maximaal 3-5 dagen. Als je de melk niet binnen deze tijd kunt gebruiken, kun je deze invriezen.
 • In de vriezer kun je moedermelk tot ongeveer zes maanden bewaren bij een temperatuur van -18°C of lager. Zorg ervoor dat de melkcontainers voldoende ruimte hebben om uitzetting tijdens het invriezen te accommoderen.

Opwarmen van moedermelk

 • Laat bevroren moedermelk langzaam ontdooien in de koelkast. Het kan enkele uren of zelfs een nacht duren om volledig te ontdooien.
 • Gebruik nooit de magnetron om moedermelk op te warmen, omdat dit de voedingsstoffen kan vernietigen en ongelijkmatige verwarming kan veroorzaken.
 • Verwarm ontdooide moedermelk voorzichtig in een flessenwarmer of een kom met warm water. Controleer altijd de temperatuur op je pols voordat je de melk aan je baby geeft om ervoor te zorgen dat het niet te heet is.
 • Gooi ongebruikte moedermelk nooit weg. Je kunt het in de koelkast bewaren en binnen 24 uur gebruiken.

Borstkolven zijn waardevolle hulpmiddelen voor moeders die borstvoeding geven, omdat ze flexibiliteit bieden en ervoor zorgen dat baby’s de voordelen van moedermelk kunnen blijven ontvangen, zelfs als de moeder niet altijd aanwezig kan zijn. Door de juiste borstkolf te kiezen, deze op de juiste manier te gebruiken en de melk correct op te slaan en op te warmen, kunnen moeders de voordelen van borstvoeding blijven benutten en de gezondheid en ontwikkeling van hun baby ondersteunen.

Borstvoeding is een persoonlijke reis voor elke moeder, en het is belangrijk om de aanpak te kiezen die het beste past bij jouw behoeften en levensstijl.

Als je op zoek bent naar draadloze elektrische borstkolven, ontdek ons Kolvy-assortiment voor opties die aan jouw behoeften voldoen en je ondersteunen bij deze mooie reis.

Deel nu!

Ontvang 10% korting

Laat je email hieronder achter en ontvang jouw persoonlijke kortingscode voor Kolvy direct in je mail.